sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Fantastisk og dejlig dansk jul!

Niin sitä ollaan palattu takaisin Tanskakotiin. Takana päin on mahtava, ikimuistoinen, ruuan täyteinen ja oikein kotoisa joulu Christinan perheen kanssa!

Aamulla katselin kotonani perinteiseen tapaan mm. joulupukin kuumaa linjaa sekä Lumiukko -animaation. Aamupalaksi tekaisin herkullista riisipuuroa ja kuuntelin joululauluja:) Kahden aikaan päivällä Christina tuli toisen siskonsa kanssa hakemaan minut vanhempiensa luo Tårs:iin. Talo oli koristeltu upeilla joulukoristeilla ja tietysti paraati paikalla seisoi hyvinkin perinteisen näköinen tanskalainen kuusi.

Koristellut oksat olivat mielestäni kaunis ja loistava idea!


Huomatkaa perinteiset liput ja AIDOT kynttilät kuusessa ;) Ihaninta oli kun perheen kissa halusi mennä koko ajan kuusen alle makoilemaan ja haltioituneena ihastelemaan koristeita ja valoja! :D

Päivällä katseltiin (itselleni ainakin perinteiseen tapaan) jouluohjelmia ja elokuvia telkkarista ja odotettiin, että herkullinen jouluillallinen valmistuisi. :) Odotellessa juotiin kahvit ja syötiin tanskalaisia jouluherkkuja (joista aiemmin jo kerroinkin). Pöydässä oli Kleineja (uppopaistettuja leivonnaisia), vaniljakeksejä, joulukarkkeja ja suklaapalloja (!!! näitä ollaan itsekin kotona tehty, ei tosin jouluna. :D).

Tässä vaiheessa taustalla pyörii tosin The Big Bang Theory :D

Ruokaa odotellessa pääsin katselemaan mm. kuinka kermavaahto lisätään ris á l'amandeen eli iska, nyt tiedän ja voin myöhemmin tehdä sitä teillekin sekä opastaa teitä tekemään! :D Koska niin innoissani kerroin tekeväni jälkkäriä porukoille, Christinan äiti halusi ehdottomasti antaa oikeanlaista puuroriisiä minulle, jotta pääsen tekemään sitä kunnon aineksista! ;) Sen lisäksi sain kleinejen reseptin, jotta pääsen myös niitä kokeilemaan kotona. Olin todella otettu! 

Vasemmalta: Christina, hänen siskonsa Malene, Christinan äiti sekä toinen sisko Mette.

Hieman myöhemmin myös Christinan isovanhemmat saapuivat ja liittyivät joukkoomme. Noin seitsemän aikoihin kun maha piti jo melkoista ääntä, istuimme joulupöytään. Christinan isä oli etsinyt ihan vain minun takiani jouluevankeliumin englanniksi ja niinpä Christina luki sen ruokailun aluksi :) Tuli niin kotoisa jouluinen olo, että oli kieltämättä hieman tippa silmässä. :')

Joulupöytä, vielä ilman herkkuja :D

Ruokana oli tarjolla aivan mielettömän herkullista ja mureaa ankanlihaa (tottakai), possua, tavallisia ja sokeroituja perunoita, punakaalia, suolakurkun tapaisia kurkkuja, tummaa kastiketta ja tietysti paistettua sianihraa, jota tällä kertaa maistoin ja se oli AIVAN MIELETTÖMÄN HYVÄÄ!! Vähän kuin todella rapeaksi paistettuja pekoniviipaleita! Jälkiruokana oli perinteine ris á l'amande piilotettuine manteleineen. Kappas vaan, yksi neljästä mantelista sattui minulle! Mantelilahjana sain tanskanlipun sekä tanskalaisen lautapelin! 

Taustalla mummolta saatu ENSIMMÄINEN joulukirjani <3, 
lippu ja etualalla joululahja, josta kerron myöhemmin.

Kun ruoka oli syöty ja täyttä mahaa hieman tasoiteltu oli aika kantaa joululahjat kuusen alle - tai ainakin yrittää mahduttaa ne sinne :D Lahjavuori oli lopulta valtava! Tämän jälkeen oli tietysti tanskalaisen perinteen mukaan vuoro laulaa ja marssia kuusta ympäri. Christinan isä oli tulostanut myös englannin kielisiä joululauluja, jotta myös minä pääsin mukaan laulamaa. Oli myös todella hauska kuunnella kun he lauloivat tanskalaisia joululauluja. Kun tarpeeksi monta laulua oli hoilattu oli vuorossa talon ympäri juoksua samalla laulaen "joulu on tullut taas, joulu on tullut taas, se pääsiäiseen asti kestää" -laulua tosin tanskalaisin lyriikoin: "Nu' det jul igen ognu' det jul igen og julen varer li' til påske.." jne. :D

Tämän jälkeen oli lopultakin aika siirtyä lahjojen pariin! Lahjaksi Christinan perheelle annoin äitin Suomesta asti lähettämän englannin kielisen, Suomesta kertovan kirjan, sekä Marimekon purkin täynnä suomalaista suklaata. He todella pitivät lahjasta! Heiltä puolestaan sain upean kaulakorun, jonka kuuluisa tanskalainen on suunnitellut (jonka nimeä en nyt muista mutta kerron myöhemmin :D). Myös Christinan isovanhemmat olivat ostaneet minulle lahjan; todella sievät ja peritanskalaiset design-joulukoristeet (katso ylläoleva kuva)! Olin todella otettu. Avasin myös Suomesta tulleet lahjani (kiitos porukat niistä<3) samalla kun muut availivat omiaan. 

Monien tuntien jälkeen lahjavuori oli selvitetty, kukin saanut lahjansa ja paperit ja roskat kerätty pois aloimme pikku hiljaa painua unten maille. Pitkän päivän ja kaiken sen juoksemisen jälkeen olinkin jo melko poikki :D

Halusin viedä palan Suomea mukanani Christinan kotiin ja niinpä olin leiponut heille karjalanpiirakoita (ensimmäistä kertaa ihan itekseni!). Niinpä joulupäivän aamupalalla niitä sitten söimme. Hieman kaikki ensin kummastelivat kun selitin mitä niissä oli, munavoineen kaikkineen, mutta kun he lopulta maistoivat niin kaikki todella pitivät niistä! Niin paljon jopa, että Christinan äiti pyysi reseptiä niistä :D Hauskaa "lahjoittaa" edes pieni suomalainen perinne tanskalaiseen kotiin. 

Joulupäivänä nappasimme Malenen poikakaverin mukaamme ja vierailimme Christinan isovanhempien luona Frederikshavnissa syömässä. Ruokana oli hyvin erikoinen, mielenkiintoinen, mutta myös herkullinen tanskalaista keittoa, jossa oli porkkanoita, pikkulihapullia ja vähän niin kuin taikinasta tehtyjä palloja. :D Kummallista se oli mutta hyvälle maistui! Tämän lisäksi oli herkullista, lähes suussa sulavaa lihaa, perunoiden ja vaalean kastikkeen kera. Jälkiruuaksi söimme appelsin fromage nimistä moussen tyylistä herkkua, jossa oli kermavaahtoa päällä. Nam:) Kun mahat oli täynnä ja kahvit oli juotu, Christinan kanssa otimme junan Frederikshavnista takaisin Aalborgiin. 

Kiitteli Christinan vanhempia moneen kertaan kutsusta sekä mahtavasta, ikimuistoisesta joulunvietosta!! Tusinde tak for en fantastisk og dejlig jul!! <3 :)

Ps. Kaverit ja porukat valmistautukaa; tulen tekemään teille yhtä jos toistakin tanskalaista herkkua kunhan Suomeen ennätän!! :D

2 kommenttia:

 1. Hauskoja kirjoituksia ja kultturivaihtoa sekä ennenkaikkea upeita kokemuksia.
  Hyvää Joulun jatkoa !
  T.Kummit
  PS.Ja enkä Joulu tuo tullessaan jotain kahvitteluun...

  VastaaPoista
 2. Mukava kuulla. Ja oikein mukavaa joulun jatkoa myös teille sinne kotipuoleen! :) täytyypä tarkkailla postia tarkasti.. ;)

  VastaaPoista