perjantai 2. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 2. luukku: Gløgg

Kuten jo aiemmin mainitsin, myös tanskalaiset (kuten muutamat muutkin Euroopan maat) ovat omaksuneet glögin joulujuomakseen. Täällä glögi, tai kuten tanskalaiset sanovat gløgg, on lähestulkoon saman makuista kuin suomalainenkin tosin vahvempaa. Emme ole Mirkkulin kanssa vielä kertaakaan löytäneet alkoholitonta glögiä kaupoista, niissä on aina 8-15%. On se vaan myönnettävä, että ei ne tanskalaiset kauas jää suomalaisista kun verrataan alkoholin kulutusta :D


Kuten me suomalaiset, tanskalaiset nauttivat glögiä niin firman pikkujouluissa joulukuun alussa kuin oman perheen parissa jouluaattona. Toiset maustavat glöginsä esimerkiksi hunajalla tai siirapilla, kun taas toiset haluavat lisätä terästystä esimerkiksi rommilla, viskillä tai konjakilla. Monilla perheillä on omia glögireseptejä, joissa makua saatetaan muuttaa esimerkiksi erilaisilla sitrushedelmillä, esimerkiksi kuivatuilla appelsiininkuorilla. Pääasiassa glögiin lisätään kuitenkin (suomalaiseenkin tapaan) rusinoita ja mateleita.

Kun Suomessa glögin kanssa usein herkkuttelemme pipareita tai torttuja, Tanskassa nautitaan letun kaltasia leivoksia æbleskiver, marmeladin kera.


Joulukahvilassa nauttimassa tanskalaista glögiä ;)


Koska en keksinyt mitään glögiin liittyvää joululaulua laitan teille yhden uuden lempparijoulubiisini. (tiedän tiedän, se Justin Bieberiä, mutta kappale on hyvä ja J.Bkin ihan söpis. :D) Enjoy!


3 kommenttia:

  1. austinin on parempi ko toi bieberin! :)

    VastaaPoista
  2. Jihuu, taas uusi postaus! Joulu tulee niin lepposasti tälleen :)
    (ja voi ei elli miten äree kuva, mä ihan hämmennyin)

    minna*

    VastaaPoista