tiistai 20. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 20. luukku: Joululeivonnaiset ja -herkut

Viimeiset kaksi viikkoa ennen joulua ovat kiireistä aikaa useissa tanskalaisissa kodeissa. Niin lapset kuin aikuiset valmistelevat joulua tekemällä joulukoristeita ja tietenkin leipomalla jouluherkkuja. Perheillä on usein omia, erikoisia perinnereseptejä, jotka tietysti siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Yksi perinteinen joululeivonnainen on (myös suomalaiseen tapaan) tietysti piparkakut, jotka eivät mielestäni maistu puoliksikaan yhtä hyvältä kuin suomalaiset (tai etenkään itsetehdystä taikinasta valmistetut). Tyypillisiä ovat esimerkiksi sydämiksi muotoillut ja koristellut piparit.

Toinen hyvin suosittu leivonnainen on jo aiemmin mainitsemani aebleskiver. Viimeksi en kuvaa muistanut laittaa, joten tässäpä hieman havainnollistusta miltä nuo herkut oikein näyttää. :)

Herkku leivonnaiset hillon ja tomusokerin kera.

Näiden lisäksi jouluna on tapana leipoa vanilja keksejä sekä uppopaistettuja vähän kuin donitsitaikinasta valmistettuja leivonnaisia, klejner. En oikein osaa itsekään niitä enempää kuvailla tai selittää, joten katsokaa itse :D

Myös nämä herkut tarjoillaan usein tomusokerin kera. 

Näiden leivonnaisten lisäksi tanskalaiset valmistavat erilaisia joulukarkkeja, esimerkiksi marsipaanista, manteleista, taateleista tai hasselpähkinöistä. Kaikki kuulostaa ja näyttää niin herkulliselta! Toivotaan, että jotain näistä tarjotaan sitten aattona ;)

Lopuksi taas joululaulua perään. Ihan vaan ihanan Gleen joulujakson ja  tän upea äänisen pojan vuoksi taas yksi ihanimmista joululauluista. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti