perjantai 23. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 23. ja 24. luukku: Tanskalainen Joulu

Niin ollaan jo tultu siihen, että on viimeisten luukkujen avausten aika. Kamalaa miten pian joulukuu on mennyt! Projektinikin alkaa olla jo mallillaan, paljon korjailuja ja lisäyksiä täytyy vielä tehdä, mutta niitä teen sitten joulun jälkeen.

Tanskalaiseen aatonaattoon kuuluu viimeisten jouluvalmistelujen teko ja tietysti rentoutuminen. Useimmilla on tänään ensimmäiset vapaa päivät töistä tai kouluista ja niin monet käyttävät aatonaaton tapaamalla ystäviään ja tuttujaan, joita ei joulun päivinä ennätä nähdä. Pikku hiljaa kukin kiireiltään rauhoittuu ja alkaa viimeistään päästä todelliseen joulun tuntuun.

Glögiä ja ableskivereitä ;)

Aattoa täällä juhlitaan Pohjoismaiseen tapaan 24. päivä. Viime hetken jouluostokset tehdään heti aamusta ja illan jouluillallista aletaan valmistaa. Vanhan tanskalaisen uskomuksen mukaan eläimet oppivat puhumaan tuona taianomaisena iltana, ja koska kukaan ei halua edes eläinten puhuvan heistä pahaa, tapana on ollut hemmotella myös eläimiä jouluaattona. Liekö tämä syynä siihen, miksi myös Aalborgin eläintarhassa vietetään joulua. Kello 10-13 sisäänpääsy eläintarhaan on ilmainen, kaikkialle sytytellään kynttilöitä ja ihmiset pääsevät katsomaan kuinka jääkarhut viettävät joulua tai mitä esimerkiksi kengurut syövät jouluna. Myös minä, kämppikseni Bean kanssa, käyn katsastamassa sen ;)Kun illemmalla on sitten nautittu jouluruoka, perheet kerääntyvät laulamaan ja tanssimaan kuusta ympäri.


Kun sitten lopulta on laulettu tarpeeksi on aika avata lahjat, jotka pukki tuo (tai on jo tuonut kuusen alle). Kun viimeinenkin lahja on avattu nautitaan glögiä, syödään joululeivonnaisia ja herkkuja ja nautitaan rauhallisesta aattoillasta. Innolla odotan noudatetaanko Christinan perheessä näitä samaisia perinteitä, ainakin kuusen ympärillä tanssimista on luvattu! En malta odottaa!! :)

Niinpä Henberkin blogeineen vetäytyy rauhoittumaan jouluun. Palaan taas asiaan 25 tai 26 päivä ja lupaan kertoa kaiken aidosta tanskalaisesta joulusta. Niinpä tämän viimeisen joululaulun myötä;

RAUHALLISTA, LEPPOISAA, RUUAN TÄYTEISTÄ & 
RIEMUKASTA JOULUA KAIKILLE. 

JA TIETENKIN RAILAKASTA JA JUHLALLISTA UUTTA VUOTTA! <3 <3


2 kommenttia:

  1. Lisään vielä yhden tanskisten tradition mikä minulle oli kummallinen. Jokaisessa paketissa täytyy lukea kenelle se on mutta myös kuka on antaja! Voi murhetta viime vuonna kun meidän paketeissa oli van lahjansaajan nimi.. Sitä sitten kummasteltiin koko suvun voimalla... Eivät voineet ymmärtää että Suomessa paketit tulee korvayunturilta!!

    VastaaPoista
  2. Haha, ihanko totta? Ei lue minullakaan paketeissa, että ne minulta on mutta ehkäpä he muistavat mikä minulta on. En niin montaa pakettia kuitenkaan ostanut :D

    VastaaPoista