torstai 22. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 22. luukku: Tanskalaiset joululaulut

Kuinka ihanaa onkaan kierrellä kaupoissa kun lähes joka paikassa soitetaan joululauluja! Jo pelkäästään sillä pääsee mukavasti joulun tuntuun. :) Myös tanskalaiset niin soittavat kuin laulavat itsekin paljon joululauluja.

Tänään kirjastossa projektia tehdessäni jokin live-bändi tuli soittamaan rauhallista joulumusiikkia! Mikä olisikaan ollut parempi keino tehdä kouluhommia. Viime viikolla ostoskadulla oli puolestaan jokin kuoro laulamassa joululauluja. Joka puolella niitä siis kuuluu ja soi, vaan millaisia ovatkaan aidot tanskalaiset joululaulut?

Varmaan yksi tunnetuimpia joululaulujen ja hymnien kirjoittaja Tanskassa on 1800 luvulla elänyt pastori N.F.S. Grundtvig. Hän on kirjoittanut monien tanskalaisten joululaulujen sanoja, mutta myös kääntänyt muun kielisiä lauluja tanskaksi. Tässäpä yksi esimerkki hänen sanoituksistaan ja yksi suosituimmista tanskalaisista jouluhymneistä; Velkommen igen, Guds engle småa (=tervetuloa taas, Jumalan pienet enkelit)


Ja jottei ihan liian hartailuksi mennä, loppuun vielä hieman reippaampi tanskalainen joululuritus. Sen myötä, huomiseen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti